top of page
  • Yazarın fotoğrafıSpil'in Çocukları

Muradiye Camisi ve Külliyesi

Babası 2. Selim’in ardından 1574’te tahta geçen 3. Murat (Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu, Nurbanu Sultan’ın oğlu) tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış cami ve külliyedir. Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi'ndeki tek eseridir.

Muradiye Camii
Muradiye Camii içi
Mimar Sinan büstü

Tasarımını ve ilk inşasını Mimar Sinan’ın 1583’te yapmaya başladığı külliyenin inşasına, Mimar Sinan’ın ölümünün ardından Mimar Mehmet Ağa devam etmiş ve 1592’de tamamlamıştır.


Fildişi, sedef, bağa kakmalı iç mekanın yanı sıra İznik çinileri, mermer mimari ve cam işleri mimarisinin önemli noktalarıdır. Caminin çift minaresi bulunmaktadır.


Külliye, cami, imarethane (Osmanlı Devleti döneminde yoksullara yardım amacıyla oluşturulan hayır kurumları), çeşme, medrese ve dükkanlardan oluşmaktadır. Külliyenin cami bölümü hala cami olarak kullanılmakta, medrese bölümü Manisa Müzesi’nin etnografya bölümü, imarethane bölümü arkeoloji bölümü olarak kullanılmaktadır.


1812 yılında Karaosmanoğulları’ndan Hüseyin Ağa tarafından 1812 yılında avlu içinde yaptırılan kütüphane, günümüzde Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi hizmet binası olarak kullanılmaktadır.


Kaynaklar:

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Muradiye Camii ve Külliyesi (Manisa-Merkez) yazısı:

Muradiye Camii Vikipedi yazısı:




Comentarios


bottom of page