Philip Morris’in Morris’in Manisalı olduğunu biliyor musunuz?
- Spil'in Çocukları
- 28 Eyl 2023
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Eki 2023
Musa Eskenazi, Endülüs’te İspanyol zulmünden kaçan Sefarad bir fakir ailenin çocuğu olarak 1855 yılında Manisa’da doğar. Küçük yaşta difteri olur, Şinasi isimli bir doktor vakıf hastanesinde Musa Eskenazi’nin hayatını kurtarır.
Okuma yazma bilmediği için işinden kovulur ve bir tütüncünün yanında çalışmaya başlar, çalışkanlığı ve zekasıyla hemen dikkat çeker. Genç yaşta önce Mısır İskenderiye’ye, ardından Amerika Birleşik Devletlerine gider. O zamana kadar elde sarılan tütünün 1893 yılında sarma makinesinin patentini alır.
Yahudi saldırılarından dolayı ismini değiştirmek ister, çocukken hayatını kurtaran doktor Şinasi’nin ismini alarak Morris Schinasi olur.

Kardeşi Salamon ile birlikte Schinasi Brothers Company isimli şirketi kurar, sigaralarında Türk tütünü kullanır, Türk özellikle Manisalı ve Mısırlı işçilerle çalışır.
Günümüzde Philip Morris International olarak bilinen şirketin Morris’i Musa Eskenazi’dir.
Sultan II. Abdülhamit Amerika’ya Türk tütünü ithal ettiği için 1906 yılında Moris Şinasi’yi dördüncü dereceden Mecidiye nişanıyla taltif eder. Moris Şinasi daha sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne de üye olur.

Servetinin büyük kısmını hem ABD’de hem de Türkiye’de hayır işlerine ayırır. Hayır işlerinin birisi Manisa’daki Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi'dir. 1928 yılındaki ölümünün ardından 1833 yılında açılan hastaneye bıraktığı vakıf her yıl bağışta bulunur. Hastane 1965 yılında Sağlık Bakanlığına devredilir, 1994 yılında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin parçası olur. 2018 yılında Manisa Şehir Hastanesi’nin yapılmasıyla birlikte, Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi kapatılır.
Bugün gelen bağışların akıbeti bilinmiyor.
Kaynak:
Moris Şinasi - That’s the way it is link
Comments