top of page
  • Yazarın fotoğrafıSpil'in Çocukları

Manisa'nın Meyveleri

Manisa, ülkemizin birçok kenti gibi bereketli topraklarıyla birçok tarım ürününün üretildiği önemli bir tarım merkezidir. Dört mevsim çeşitli meyve ve sebzeler üretilir, hem taze hem kuru hali sofralarımıza ulaşır. Bu meyve ve sebzelerin en bilinenleri şöyledir. "Manisa'nın neyi meşhur?" sorusunun cevabıdır:


Sultaniye üzümü

Ana yurdu Anadolu olan üzümün sadece Anadolu’da 1200’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Binlerce yıllık izleri bulunan üzümün tarımı yani bağcılık 5 bin yıldır yapılmaktadır.

İsmi aroması ve yapısıyla sultanlara layık olmasından gelen sultaniye üzümü, sultani üzüm ya da çekirdeksiz sarı üzüm olarak bilinir. Dünya’da ise bu üzüme “sultana” ismi verilmiştir. Çekirdeksiz dendiğine bakmayın, her meyve gibi sultaniye üzümünün de çekirdeği bulunmaktadır; ancak çekirdeği çok küçük kalmıştır. Bu da onu kolayca çiğ olarak tüketilebilir hale getirir. Sultaniye üzümünün tazesi ve kurusu Manisa'nın hemen hemen her ilçesinde üretilir. Manisalılar için tarhananın en iyi eşlikçisidir.

Sultaniye üzümü

Salihli kirazı

Salihli kirazının ünü il sınırlarının ötesinde, ülke sınırları hatta Dünya'ya yayılmıştır. Allahdiyen kirazı, napolyon kirazı olarak da bilinir. (Allahdiyen, Salihli'nin bir mahallesidir.)

Pazarda Salihli kirazı olarak satılan birçok kiraz Salihli kirazı değildir. Salihli kirazı, geç çiçek açar ve geç olgunlaşır. Meyvesi kalp şeklindedir. Meyve kabuğu koyu kırmızı, meyve eti sert, tatlı, sulu, sapı uzun, incedir.

Salihli kirazı, Utku Yılmaz

Kırkağaç kavunu

Kırkağaç kavununun, ünü il sınırlarının ötesinde, ülke sınırları hatta Dünya'ya yayılmıştır. Kırkağaç kavunu, sulu, tatlı ve aromalı olmasıyla lezzetli, yassı, sarı-siyah çizgileriyle ikonik bir kavundur. Kırkağaç kavunu üretimi devam eden en iyi rakı eşlikçisi kavundur.

Kırkağaç Kavunu

Gördes ayvası

Ayvanın ana yurdu Anadolu'dur. Tüm Dünya'ya Anadolu'dan yayılmıştır. Türkiye, ayva üretiminde Dünya sıralamasının ilk sırasında yer alır. En çok ayva üretimi yapan ülke Türkiye iken ihracatta durum aynı değildir. Gördes ayvası da diğer ayva cinsleri gibi, ihracatta zayıf olduğumuz ayvalardandır.

Gördes ayvası

Akhisar zeytini

Manisa'nın Akhisar ilçesi zeytin ve zeytinyağı üretiminde ülkemizin önemli bir bölgesidir. Domat zeytini ve uslu zeytini, Akhisar'ın patent sahibi lezzetli zeytinleridir.








Comentarios


bottom of page